fbpx
A vizeletvizsgálatok és székletvizsgálatok tudnivalói

A vizeletvizsgálatok és székletvizsgálatok tudnivalói

 

Bármilyen vizelet  vizsgálatról is van szó, csak a labor által biztosított vizeletes pohár használata fogadható el, mint mintavételi eszköz.

Csak friss, reggeli első vizelet  “középsugaras” vizelet vizsgálat jó.

A  “középsugaras” vizelet vizsgálata annyit jelenet, hogy alapos lemosakodást követően elkezd pisilni a páciens, majd a vizelés közepéből adja mintát, ami nem elégséges a mintavételi eszköz max. 2/3 -áig.

Különösen fontos a mintavétel a terhesgondozásban!
A tünetmentes vizelet üledék eltérést csak terheseknél kell kezelni!!

A vizelettenyésztés esetén steril edényt adunk a minta leadásához, mely mintavételi eszköz ” portis  tartalamaz, melyet nem szabad eltávolítani!

24 órás gyűjtött vizelet minta estén:
a vizeletminta gyűjtésének első napján a reggeli vizelet még ne ürítse a tartályba, de az ezutáni vizelet egész nap, majd  másnap a reggeli első vizeletet is a tartályba ürítse.  Érdemes egy nagyobb 2-3 -4 literes, deciliterenként filctollal kalibrált edényt használni. ) A gyűjtött vizeletminta leadásakor ugyanis a 24 órás összvizelet  mennyiséget meg kell adni!
Nem kell a teljes 24 óra alatt gyűjtött vizeletet beszállítani a laborba, hanem a nap leteltével  összerázás után (leülepedett vizelet összeelegyedjen) adjuk le a mintát, ad kiadott vizelet gyűjtő edényben.

 

 

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu