fbpx
Hasmenés

Hasmenés

A hasmenés általában pár napig tart, de ha nem, illetve rövid időn belül vissza-visszatér, akkor orvoshoz kell fordulni. Azonnal szakemberhez kell fordulni, ha a székletben vér van, a beteg lázas, szédül, vagy a bőr ernyedt. A hasmenés számos betegség tünete lehet. A fertőzéses eredetű hasmenéseknél fokozottan figyeljünk a kézmosásra, a zöldségek, gyümölcsök alapos tisztítására, a húsok átsütésére.

Gyakran fordulnak elő hasmenéses panaszok, néhány alapszabály: 

Az első szakaszban a legfontosabb az elvesztett folyadék és só pótlása szájon át, akár kanalanként. Erre vannak gyógyszertári készítmények is mint pl. Sodioral, vagy ORS 200., de házilag is készíthetünk ilyen oldatot: kb. 1 liter vízben kell feloldani 3/4 teáskanál konyhasót és 6 teáskanál cukrot. Másik megoldás Gatorade sportitalhoz keverünk 2 pohár vizet és 3/4 teáskanál sót. 

Étkezés 

A beteg ne fogyasszon tejet, tejterméket, rostos, szénsavas üdítőt és kerülje a sült, fűszeres, zsíros ételeket.
Később megpróbálható a burgonya, rizs, alma, banán, diétás rántott leves. A tejtermékek ebben a szakaszban a kialakult átmeneti lactose intolerancia miatt nem javasoltak még! 

A következő lépésben a sovány állati fehérjéket (csirke, pulyka bőr nélkül, busa, hekk, stb,) lágy tojás, nem puffasztó zöldségek, (tök, cukkini, petrezselyem stb)  mellett kerüljük a bélfalat irritáló dinnyét, szilvát, apró magvas gyümölcsöket, erős fűszereket, zsíros húsokat, zöldpaprikát, retket.
Érdemes a gyümölcsöket meghámozni. 

Aztán ahogy javulnak a tünetek bővíthetjük tovább az étrendet. Végül fokozatosan visszavezethetjük a tejtermékeket.  

Mi nem ajánlott hasmenés esetén

Nem ajánlott a kávé, erős tea, csokoládé és alkohol.  

Mikor forduljunk orvoshoz

Csak a kb. 1 héten túl zajló hasmenés, vagy véres széklet, vagy láz, illetve tűrhetetlen hasi fájdalom esetén szoktunk vizsgálatokat kezdeni, mivel az esetek túlnyomó többségében nyomtalanul gyógyul a hasmenés a fenti egyszerű, tüneti kezelésre. 

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu