fbpx
Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztenciáról röviden

Mi az inzulinrezisztencia?

 

Nagyon gyakran halljuk, azt, hogy inzulinrezisztencia (IR), de mit is jelenthet?

 

Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara.
Sejtek nem képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt, mert az inzulin gyengén tud csak kapcsolódni a sejtek felszínén lévő inzulin-receptorokhoz. Így a glükóz a sejtekbe nem épül be, hogy energiához juttassa azokat.

 

Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ami a hasnyálmirigyet még több inzulin előállítására készteti. Egy idő után azonban a bétasejtek nem lesznek képesek kielégíteni a megnövekedett inzulin igényt, aminek nyomán a lebontatlan glükóz felhalmozódik a véráramban, és cukorbetegség kialakulásához vezet.

 

Mik az inzulinrezisztencia tünetei?

 

Mivel az inzulinrezisztencia tünetei rendkívül általánosak lehetnek, sokszor észre sem vesszük azokat, vagy nem is feltételezzük, hogy IR állhat a háttérben. A tünetek közt előfordulhat depresszió, rossz közérzet, fáradtság, hajhullás, túlsúly, alma típusú elhízás, menstruációs zavar, meddőség, erős szőrnövekedés is.

Polycisztás ovárium szindróma

A polycisztás ovárium szindróma (PCOS)  a fogamzóképes fiatal nők 6-8 % -át érinti. PCOS az inzulinrezisztánciával társul.
 
A diagnózis feltétele a menstruációs zavar, a hyperandrogen tünetek (pl. szőr fokozott növekedése és férfias jellege) valamint a petefészekben látható “gyöngysorszerű” ciszták ultrahangos képe. A fenti 3 állításból kettő elégséges.
 
Viszont a diagnózis felállításához nem  szükséges inzulin szinteket nézni, tekintettel arra, hogy a mérések, és tartományok nem összevethetők.
 

PCOS kezelése

 
A PCOS kezelés elsősorban életmód váltása,  testsúly rendezése, megfelelő fizikai aktivitás folyamatos végzése és  gyors szénhidrátban szegény  étrend  tartása szükséges.
Vita tárgya a PCOS-ben való metformin kezelés, amit jelenleg szakmailag csak a BMI 25 kg/m2 felett javasolt!
Amennyiben meddőség ill vérzészavar is fennáll, vagy fokozott  a szőrösödés  endokrinológus-nőgyógyász konzilium szükséges.

 

 Dr. Takács Györgyi

belgyógyász, családorvos, INSUMED tanácsadó orvos

Bővebb információk az INSUMED magánrendelésről PÉCELEN >>

 

 

További hasznos cikkeink, információink

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu