fbpx
2-es típusú cukorbeteg? Gondoljon a szívére!

Melyik sportok csökkentik az esélyét a különféle szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának?

Az egészségmegőrzés egyik feltétele a rendszeres testmozgás. Általa elkerülhetőek a civilizációs betegségek, mint például a cukorbetegség, túlsúly, magas koleszterinszint, bizonyos daganatos megbetegedések, továbbá a különféle kardiológiai problémák.  Vannak sportok szív-, érrendszeri betegségek megelőzésére?

Egy tanulmány szerint vannak sportágak, melyek űzése jelentősebben csökkenti a különféle szív-, érrendszeri betegségek kialakulását, szemben más sportokkal. Ide tartoznak az állóképességi sportok, mint a futás, úszás, az ütős sportok, melyek nagyon jó hatással vannak a szívműködésre. Ezek a sportok az aerob, dinamikus mozgásformák közé tartoznak, ebből adódó hatásuk kedvezően hat a szervezetre.

sportok szív-, érrendszeri betegségek megelőzése

Állóképességi sportok hatása

Az állóképességi sportok űzése közben egy-egyféle mozdulatsorozatot ismétlünk. Ezeket a sportágakat a dinamizmus és a ritmikusság jellemzi, emiatt nagyon jó hatással vannak mind a légzésre, mind a szív-, érrendszere egyaránt. A légzés a mozdulatok szabályozottsága által egyenletes, így a tüdőkapacitás hosszú távon jelentősen fejlődik. A szívizom egyenletes terhelésnek van kitéve, a kapillárishálózat növekedésével a szívizom is nő. A nyugalmi pulzusszám és a vérnyomás csökken, mely hosszú távon kedvezően hat az érfalakra.

A szív pumpafunkciójának fejlődésével a sejtekhez elegendő mennyiségű oxigén és vér jut nyugalmi helyzetben is.

Az egészséges életmód fenntartásához ajánlott napi szinten legalább fél órát mozogni. Az állóképességi sportok nagyban hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, és jótékonyan hatnak a szívműködésre. Általuk folyamatosan javítható a szív pumpafunkciója, a fokozatos terheléssel nem veszélyeztetjük szívünk egészségét.

sportok szív-, érrendszeri betegségek megelőzése

Mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód jelentősen növeli a szív-, érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett fokozza az elhízásra, magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre, illetve érelmeszesedésre való hajlamot. A rendszeres testmozgás hosszú távon javítja a vérkeringést, általa javul az állóképességünk. 

Általános tévhit, hogy szív-, érrendszeri betegségek esetén nem szabad sportolni. A kezelőorvossal, továbbá edzővel egyeztetve kell felállítani egy mozgástervet, amivel állapotunk javítható, és további szövődmények elkerülhetőek.

Amennyiben a kezelőorvos is hozzájárul, napi 10-20 perc séta már jótékony hatással lehet keringésünkre. A cél az, hogy a koszorúerek tágabbak legyenek, a rajtuk keresztül áramló vér mennyisége több legyen.

A betegségek kialakulásához nagyban hozzájárul a helytelen életvitel, holott a megelőzéshez sokszor csupán az életmódot kell megváltoztatni: többet sportolni nem csak a  szív-, érrendszeri betegségek megelőzése céljából és helyesen táplálkozni.

Dr. Menyhárt Orsolya
kardiológus
Teljes kardiológiai kivizsgálás Pécelen

Bővebb információk a kardiológus magánrendelésről PÉCELEN >>

Forrás:http://sziwell.hu/2017/11/10/melyik-sport-szolgalja-leginkabb-a-szivunk-egeszseget/

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu