fbpx

GYAKORI KÉRDÉSEK

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
ÖSSZEFOGLALÓ A KORONAVÍRUSRÓL
Figyeljünk egymásra!
335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről

Frissítve: 2019. január 22. 12:49
Hatály: 2019.I.1. –
Magyar joganyagok – 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet – az összevont adóalapjának csökkentése

Kormány a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 80. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Kattintson ide a rendelet megtekintéséhez >> 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet

A vezetői engedélyek hosszabbításáról
A biztonságos vezetéshez szükséges egészségi állapotot mérjük fel. Ilyenkor adódik alkalom egy általános felmérésre, és megbeszélésre is  az életkorhoz kötött javasolt szűrővizsgálatokról  is egyben.

A biztonságos vezetéshez megfelelő látásélesség, hallás, figyelem, reflexek és mozgáskoordináció szükséges. Tehát az eszméletvesztéssel járó betegségek (epilepsia, ) tudatzavarok (pszichiátria, alkohol, drog) ill. a mozgás-reflexek zavari (Parkinson kór, SM, ) kizárása ill. felmérése szükséges, és esetleg szakorvosi konzultációra is szükség lehet.

A jogosítványokról a vizsgáló orvos (háziorvos vagy üzemorvos)  dönt, saját jogkörében és teljes felelősséggel. Az életkorhoz rendelt hosszabbítható időtartamok, csak a maximális lehetőséget adják meg. Olyan betegeknél ahol várható az állapotromlás, adott esetben rövidebb érvényességet  tudunk kiállítani.

Egyedi elbírálás alá esnek a krónikus, gondozás alatt álló személyek, pl. szívinfarktust követően kardiológus szakorvosi vélemény, inzulint kapó cukorbetegeknél diabetológiai gondozó, idegrendszeri betegségek pl. Parkinson kór, SM, stroke, epilepszia neurológus szakorvosi vélemény / vagy folyamatos gondozási ambuláns lapok alapján hosszabbítható!

Külön kiemelt fontosságú az elalvásos autóbalesetek megszaporodása miatt az alvási apnoe szűrő vizsgálata (bővebben >>http://alvascentrum.hu/) a vezetői engedélyek hosszabbításánál. Ha horkolás, légzés kimaradása, állandó fáradtság, társuló magas vérnyomás ismert, a jogosítvány hosszabbításához alváslabor vizsgálati eredménye is szükséges.

Fogyatékosság esetén a speciális járművek használatához (pl. végtaghiány v bénulás, látásromlás, hallókészülék) és azok műszaki tartalma miatt szakértői vizsgálat szükséges így  az Orvosszakértői Bizottság véleményez! A már kialakult, nem romló  állapot esetén a vezetői engedély hosszabbításakor a már korábban elvégzett szakértői vizsgálat eredménye alapján lehetséges. Újabb szakértői vélemény állapotromlás esetén szükséges.

Az I. egészségügyi alkalmassági csoportba tartozók a motorkerékpárt, személygépkocsit és mezőgazdasági vontatót használók jogosítványa abban az esetben, ha az illető nem dolgozik a jogosítványával.

Aki gépkocsivezetőként dolgozik akár személygépkocsival (taxi pl) II. egészségügyi alkalmassági csoportba tartozik. 

A háziorvos a praxisába tartozók I. eü. csoportba tartozó  személyek jogosítványát hosszabbíthatja, de ha egyben, mint esetünkben  üzemorvosi szakvizsgával is rendelkezik, akkor a II. eü. csopotba tartozó jogosítványokat is hosszabbíthatja.

A térítési díjak egységesen megszabottak, az alábbiak szerint:

I.eü. csoport ” A,B, M” kategoria:  ” Úrvezető”

50 évig maximum 10 évre adható 7200 forint
50-60 év közt max. 5 évre adható 4800 forint
60-70 évig max. 3 évre adható 2500 forint
70 év felett max 2 évre adható 1800 forint

ÚJÍTÁS! A jelenlegi rendelkezés szerint a számítógépes programban a lejárat dátuma  a páciens az adott évre eső  születésnapja lesz!

II.eü. csoport “CDE”  ” Hivatásos ” kategória

60 éves korig max. 5 év  7200 ft
60 éves kor felett 2 év 2500 ft

A hivatásos II. csoportú jogosítvány hosszabbításához  vérvétel   és szemészeti szakorvosi vizsgálat is szükséges valamennyi esetben.

A kishajó vezetői engedélyezés hosszabbítása az I. csoportú jogosítvánnyal időben és árban is megegyezik.

Látlelet

Látleletet készítését kérheti a beteg, ill. az eljáró rendőrök. Hivatalos közokirat, amely a törvény előtt bizonyító erővel bír.

Tartalmazza részletesen az előzményt a sértett elmondása szerint, kitérve a támadó személyére és a sérülés körülményeire.

Tételesen, testtájanként, pontosan kell leírni a sérüléseket, hivatkozva az esetleges szakorvosi véleményekre. Állást kell foglalni a  sérülés gyógytartamáról, esetleges életet veszélyeztető voltáról (pl. agyalapi törés)  Általános elv viszont, hogy valamennyi lágyrész sérülés kiterjedéstől függetlenül 8 napon belül gyógyul, de a legkisebb törés is már 8 napon túl gyógyul!

Gyermek , szellemi fogyatékos esetén a szülő ill. gyám bevonása szükséges!

 

Elérhető a" Streptococcus A " gyorsteszt!
Nagyon fontos az antibiotikumok helyes használata egyrészt mivel a kórokozó baktériumok ” hozzászokás” révén ellenállóvá válnak, így nem fogunk tudni hamarosan újabb, megfelelő kezelést adni , másrészt, az antibiotikum olyan gyógyszer, ami az egészséges sejteket nem támadja, csak a kórokozókat , de azokat legyen akár “jó fajta =hasznos” bélbaktérium stb. valamennyit megöli. Így óriási károkat is tud okozni .

Vagyis ésszel az antibiotikumokkal!

Fentiek miatt újabb fejlemény, hogy a rendelőnkben elérhető a” Streptococcus A ” gyorsteszt!

A felnőttkori heveny felső légúti fertőzések 85-90 % át vírusok okozzák , viszonylag kevés bakteriális eredetű fertőzés van., leggyakrabban Streptococcus pyogenes a fertőző ágens, amit a fenti gyorsteszttel nagy biztonsággal ki tudunk zárni, így elkerülhető a felesleges antibiotikus kezelés.

Ezt az eljárást sem támogatja az OEP. így térítés ellenében (2000 ft ) tudjuk elvégezni.

Térítés ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások
“térítés ellenében igénybe vehető”, egészségügyi szolgáltatásokról az alábbi rendelet nyilatkozik:
VÉDŐOLTÁSOKRÓL

A védőoltásokról a szakszerű oldal:

Az Oltásbiztonság honlap célja, hogy a biztonságos immunizáció témakörben minél több információt tegyen közzé a szakma és a lakosság részére, magyar nyelven. A honlapot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a  hiteles és megfelelő tartalmú tájékoztatás követelményeinek megfelelő forrásként ismeri el.

>> BŐVEBBEN A VÉDŐOLTÁSOKRÓL

 

LABORVIZSGÁLATOKRÓL

Sok-sok információ kering mit kell tenni a vér- és vizeletvizsgálatok előtt.
Néhány hasznos cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat

 

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu