fbpx
Szezon előtt gondoljuk át , hogy mit tehetünk szeretteinkért - Dr. Takács Györgyi

Szezon előtt gondoljuk át, hogy mit tehetünk szeretteinkért

“Tüdőgyulladás”  elleni védőoltásokról

 

A tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója a pneumococcus nevű baktérium.

Ez a baktérium gyakran megtalálható a légutakban, akár tünetek nélkül is, és cseppfertőzéssel terjed egyik emberről a másikra.

Az idézőjel oka, hogy nem egészen pontos az oltás köznapi elnevezése, mivel a kórokozó baktérium (Streptococcus penumoniae= pneumococcus), nem csak tüdőgyulladást okoz, hanem középfülgyulladást, orrmelléküreg gyulladást, agyhártyagyulladást, súlyos véráramfertőzést is, mely betegségek akár maradandó károsodást, vagy halált is okozhatnak.
A baktériumnak számos altípusa ismert, különböző fajsúlyos betegséget okozó képességgel.
A kisgyermekeknél már a születést követő napokban az orr-garat területén megtelepednek a pneumococcusok, de ez nem jelenti azt, hogy betegséget is képesek okozni. Az egészséges immunrendszer kordában tudja tartani ezeket a “társulásokat”.

A tüdőgyulladás veszélyes

  • mert a betege 20-50%-a kórházba is kerül, és a kezelése tovább tart mint 10 nap.
  • a fertőző betegségek közül, ebben halnak meg a leggyakrabban Európában.

Két életkor érintett különösen:

Az 5 évesnél fiatalabb és az 50-60 évesnél öregebbek, különösen, ha társbetegségek is fennállnak, mint pl. cukorbetegség, asthma, az immunrendszer betegségei, immunrendszert befolyásoló kezelések (pl. szteroid th ) dohányosok, COPD-s, művese kezeltek, idült vese- és májbetegségekben,  szenvedők,  szívbetegek, valamint a központi idegrendszert érintő betegek, belső fül műtéten átesettek stb….  a gyulladásos bélbetegségek és a kezelésére adott gyógyszerek növelik a bakteriális fertőzések kialakulásának kockázatát.

Ha megtekintjük az érintett korosztályt, akkor gyorsan érthető, hogy a kedvenc unoka igazi fertőző forrás lehet az imádott nagyszülők részére, hiszen biztosan (tünetmentes?) hordozó! Bár ugyebár a beteg unoka ápolása pláne gyakran hárul a nagyszülőkre….

Ha a nagyi kockázati csoportba tartozik (lsd. fent), akkor bizony még kórházba is kerülhet egy fertőzés kapcsán!

A megelőzésre van mód!

A gyermekek oltása gyermekorvosi feladat. A felnőttek részére a fenti rizikócsoportokban és kisgyermekekkel foglalkozóknál a korszerű, élethosszig tartó védettséget  jelentő úgynevezett konjugált pneumococus oltást (Prevenar) javasoljuk első körben. Ezt követően min. 8 héttel viszont a hagyományos  védőoltás is javasolt különösen 65 év felett.

Hogy miért kell 2 oltás?

Van egy régebbi technikával előállított, ámde 23 féle alcsoport ellen készült oltás, amit évtizedek óta használtunk (Pneumovax). Az oltóanyag még a hőskorból származik, de jól teljesít, csak sajnos nem tud az immunrendszerünkben tartós memóriát / védettséget kialakítani.

Az évek alatt felhalmozódott adatok alapján azonban a jelenlegi állásfoglalás szerint a kockázati pácienseket ezzel is oltani javasolt még hozzá 65 év előtt 1 és 65 év betöltésével összesen még egy (emlékeztető) oltást adni!

És ezzel mindent meg is tettünk a nagyszülőkért is!

 

További hasznos cikkeink, információink

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu