fbpx
Hepatitisz A B C D E

Hepatitisz A B C D E

Szeret utazni?

Fertőzések bárhol elérhetik az embert. Az egyik legnagyobb fertőzési lehetőség a hepatitis vírus, és az sem mindegy, hogy melyik vírussal kerülünk kapcsolatba és milyen következményei vannak. Utazásaink során feltétlen tartsuk be a higiénés szabályokat.

Hepatitis A

A betegség az egész világon elterjedt, olyan országokban gyakoribb, ahol rosszak a higiénés viszonyok. A hepatitis A vírus az emberi székletben található, az emberi széklettel fertőzött vízzel terjed. Fertőzhet szennyezett ivóvíz vagy étel fogyasztása.

A betegség lappangási ideje 28-30 nap. Ez a vírus nem okoz krónikus májgyulladást, a pár hetes, 2-3 hónapos betegség után teljesen meggyógyulhatunk. 
Aki egyszer átesett már a fertőzésen, egy életre szóló védettséget szerez.

Megelőzés: Védőoltással megelőzhető.

Hepatitis B

A hepatitis B vírus a szervezet minden szövetében jelen van, a májban a sejtek elhalását és gyulladást okoz. A vírust a vér és testnedvek terjesztik. A fertőzés gyakori módja a szexuális kontaktus, manikűr olló, közös borotva. A krónikus HBV fertőzés évtizedekig tünetmentes lehet. A tünetmentes egyén fertőzheti a környezetét. 

hepatitisz-b vírus

A fertőzés a gyulladás krónikus betegség válhat súlyos májkárosodás májzsugor hány rákot is okozhat

Megelőzés: Védőoltással megelőzhető.

Hepatitis C

fertőződés esetén sokkal gyakrabban alakul ki elhúzódó betegség és maradandó májkárosodás, májzsugor. Krónikus hepatitis C esetén az érintettek 60-70 százalékánál kialakul a krónikus májbetegség. Megelőzhető, a vérkészítmények ellenőrzésével, és a közös tűhasználat kerülésével.
Hepatitis C-vírussal (HCV), s az érintettek többsége nem tud fertőzöttségéről.

Megelőzés: nincs védőoltás

Hepatitis D

A Hepatitis D emberben csak hepatitis B vírussal együtt okoz májbetegséget, ezért a májgyulladásnak ez a fajtája azokat fenyegeti, akik hepatitis B vírussal is fertőződtek. Súlyos májgyulladást okoz a fertőzés.

Megelőzés: Hepatitis B védőoltással megelőzhető.

Hepatitis E

a mediterrán vidékeken fordul elő. A terjedés módjában az A vírushoz hasonló. Tünetei és a lefolyása is az A vírushoz hasonlatos. A vírus nem okoz krónikus májgyulladást, a pár hetes, 2-3 hónapos betegség után teljesen meggyógyulhatunk. 
A vírus a kismamákra veszélyes.

Elsősorban fertőzött állatokról terjed emberre. A higiénés szabályok betartásával, kézmosással, a zöldségek és gyümölcsök mosásával, az ételek megfőzésével a fertőzés terjedése megelőzhető.

Megelőzés: nincs védőoltás

Utazás előtt

Ma már nagyon gyorsan exotikus országokba utazhatunk pihenni, feltöltődni. Nagyon fontos, hogy bármilyen utazás előtt gondoskodjunk a vírusok elleni védelemről, hogy a szép emlékek begyűjtése helyett ne egy fertőzéssel kelljen küzdenünk.

Érdeklődjön az országról, és a higiénás szokásokról, és ne félelemmel töltse el az utazás.

Jó utat és szép élményeket kívánok!

Dr. Takács Györgyi
belgyógyász, családorvos, INSUMED tanácsadó orvos

Forrás:
https://www.hazipatika.com/eletmod/utazas/cikkek/hepatitisz_abc/20120713222918?autorefreshed=1

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu