Szalmonella - kerüljük el!

Szalmonella - kerüljük el!

A szalmonella fertőzés a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl.
Több panaszokat okozó alfaja is létezik.

Hivatalos neve: szalmonellafertőzés (salmonellosis)

A szalmonella baktérium a szárnyasok (csirke, kacsa, liba) és madarak (galamb) bélcsatornájában él, és a gazdaszervezetet általában nem betegíti meg, az embert viszont igen.

A szalmonella gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz

 

A tüneteket a béltraktusban elszaporodó és ott széteső baktériumok okozzák, amelyekből ún. endotoxinok szabadulnak fel.

Tünetek:

  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • hasi fájdalom,
  • lázat, hidegrázást, elesettséget okozhat.

A betegség általában 2-5 nap alatt lezajlik. Befolyásoló tényezők lehetnek: általános egészségi állapot, életkor és a baktérium típusa. A hasmenéses tüneteket produkáló betegek általában teljesen rendbe jönnek, de akár hónapokba is telhet, mire bélműködésük visszaáll a normális állapotába.
Fontos azonban az állandó folyadékpótlás. Súlyos hasmenés esetén orvosi segítségre van szükség, intravénás folyadékpótlás is szükségessé válhat. 

Lágytojás

Hol fordul elő?

A szalmonella, amely az állati termékekkel kapcsolatba hozható. Leggyakrabban az állati eredetű anyagok, különösen a baromfi, a tojás, ritkábban más állatok húsa, egyes húskészítmények, belső szervek, tej, tejtermékek, halak, rákok és kagylók, a csokoládé, a majonéz, állati bélsárral szennyezett és mosatlanul fogyasztott zöldség, gyümölcs stb közvetítik a baktériumokat.
A háztartásokban is előfordulhat a jobb higiénés körülmények ellenére is.

A védekezés tekintetében az állati termékek visszaszorítása, higiéniai előírások betartása, növényi alapanyagok gondos tisztítása. A kórokozók a baktériumot tartalmazó széklettel szennyezett étel, vagy víz elfogyasztásával juthatnak be a szervezetbe

A szalmonella főzés és sütés során elpusztul. (Majonéz és lágytojás készítése esetén életben maradhat.)

Miért veszélyes a szalmonella?

A szalmonellafertőzés képes a bélrendszerből a véráramba jutni, ez pedig antibiotikumos kezelés nélkül akár végzetes is lehet. Az idősebbek, kisgyermekek és a legyengült immunrendszerrel élők különösen veszélyeztetettek, az ő esetükben ugyanis nagyobb az esélye a komplikációk kialakulásának.

Néhány tanács:

– Ügyeljen a nyers húsokra, és a leve se csöpögjön le.
– A tojást nyáron jól süsse meg!
– A szalmonella nem marad életképes a savanyított ételekben.
– A megmaradt ételt mielőbb a hűtőszekrénybe kell tenni, és az újramelegítésnél föl kell forralni az ételt.
– Tartsa tisztán edényeit, konyhai eszközeit, használjon külön vágódeszkát zöldségnek és húsnak. A mosogató, a csöpögtető és a feldolgozóasztal fertőtlenítése.
– Kézmosás!
– Krémes sütemények készítésénél fokozott figyelem!
– A nyers zöldséget mindig alaposan meg kell mosni, és a hűtőben célszerű az alsó fiókban, elkülönítve tartani.

Dr. Takács Györgyi
belgyógyász, családorvos
https://pecelmed.hu/bemutatkozas/

 

Forrás:http://www.webbeteg.hu/szivugyunk-a-diabetesz

További hasznos cikkeink, információink

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu