Szalmonella - kerüljük el!
A szalmonella fertőzés a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl.
Több panaszokat okozó alfaja is létezik.
Hivatalos neve: szalmonellafertőzés (salmonellosis)
A szalmonella baktérium a szárnyasok (csirke, kacsa, liba) és madarak (galamb) bélcsatornájában él, és a gazdaszervezetet általában nem betegíti meg, az embert viszont igen.
A szalmonella gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz
A tüneteket a béltraktusban elszaporodó és ott széteső baktériumok okozzák, amelyekből ún. endotoxinok szabadulnak fel.
Tünetek:
- hányinger,
- hányás,
- hasmenés,
- hasi fájdalom,
- lázat, hidegrázást, elesettséget okozhat.
A betegség általában 2-5 nap alatt lezajlik. Befolyásoló tényezők lehetnek: általános egészségi állapot, életkor és a baktérium típusa. A hasmenéses tüneteket produkáló betegek általában teljesen rendbe jönnek, de akár hónapokba is telhet, mire bélműködésük visszaáll a normális állapotába.
Fontos azonban az állandó folyadékpótlás. Súlyos hasmenés esetén orvosi segítségre van szükség, intravénás folyadékpótlás is szükségessé válhat.
Hol fordul elő?
A szalmonella, amely az állati termékekkel kapcsolatba hozható. Leggyakrabban az állati eredetű anyagok, különösen a baromfi, a tojás, ritkábban más állatok húsa, egyes húskészítmények, belső szervek, tej, tejtermékek, halak, rákok és kagylók, a csokoládé, a majonéz, állati bélsárral szennyezett és mosatlanul fogyasztott zöldség, gyümölcs stb közvetítik a baktériumokat.
A háztartásokban is előfordulhat a jobb higiénés körülmények ellenére is.
A védekezés tekintetében az állati termékek visszaszorítása, higiéniai előírások betartása, növényi alapanyagok gondos tisztítása. A kórokozók a baktériumot tartalmazó széklettel szennyezett étel, vagy víz elfogyasztásával juthatnak be a szervezetbe
A szalmonella főzés és sütés során elpusztul. (Majonéz és lágytojás készítése esetén életben maradhat.)
Miért veszélyes a szalmonella?
A szalmonellafertőzés képes a bélrendszerből a véráramba jutni, ez pedig antibiotikumos kezelés nélkül akár végzetes is lehet. Az idősebbek, kisgyermekek és a legyengült immunrendszerrel élők különösen veszélyeztetettek, az ő esetükben ugyanis nagyobb az esélye a komplikációk kialakulásának.
Néhány tanács:
– Ügyeljen a nyers húsokra, és a leve se csöpögjön le.
– A tojást nyáron jól süsse meg!
– A szalmonella nem marad életképes a savanyított ételekben.
– A megmaradt ételt mielőbb a hűtőszekrénybe kell tenni, és az újramelegítésnél föl kell forralni az ételt.
– Tartsa tisztán edényeit, konyhai eszközeit, használjon külön vágódeszkát zöldségnek és húsnak. A mosogató, a csöpögtető és a feldolgozóasztal fertőtlenítése.
– Kézmosás!
– Krémes sütemények készítésénél fokozott figyelem!
– A nyers zöldséget mindig alaposan meg kell mosni, és a hűtőben célszerű az alsó fiókban, elkülönítve tartani.
Dr. Takács Györgyi
belgyógyász, családorvos
https://pecelmed.hu/bemutatkozas/
További hasznos cikkeink, információink
Hasznos cikkek, információk
Kérjen időpontot!