fbpx
A dohányzásról tömören

A dohányzásról tömören

A dohányzás káros hatásait mindenki ismeri, vagy mégsem? összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat

  1. a dohányzás tönkreteszi véglegesen a tüdőt, tüdő tágulatot okoz, melynek oka a cigarettában lévő számos mérgező anyag, ami roncsolja a légző felületet és egyidejűleg  állandó gyulladást tart fent.
    Úgy magyarázhatnám egyszerűen, hogy elképzelünk egy gyönyörű szőlőt, a szemek belső felülete jelentős, de az állandó gyulladás miatt lesz a szőlő helyett egy lufi. A lufi belső felszíne hányszor kisebb, mint a szőlőfürt számos szőlőszemének belső felülete? Ahhoz, hogy nem fulladjunk,  több dolog kell, de a legnehezebben „pótolható” / javítható  maga az oxigén felvevő felszín hiánya. Valós eredményt csak egy új tüdő  transzplantációjával lehetne elérni, de mire ideérünk a páciens nem alkalmas már ilyen beavatkozásra.

Cél: nyilván a leszoktatás, mellette az, hogy a dohányosokat légzés-áramlás vizsgálattal vizsgáljuk, mert sokáig  panaszmentesek, holott a tüdő állománya folyamatosan romlik. Időben kerüljenek  tüdőgyógyász szakellátásra és úgynevezett direkt tüdőben ható „belélegzőket„ spray-ket kapjanak a rendszeres ellenőrzés mellett.

  1. a száj-garat-gyomor-bélrendszeri és egyéb daganatok előfordulása sokkal gyakoribb a dohányosok körében
  1. a dohányzás érszűkületet okoz, aminek következménye szívinfarktus, stroke, demencia, szellemi leépülés,  végtag elvesztése (amputáció) , veseelégtelenség (művese kezelés) ,impotencia, stb. lehet.

Évtizedek óta vizsgálok  ereket. Döbbenetes roncsolásra képes a dohányzás. Ha már vagy 20 éve nem dohányzik valaki, akkor is annyira tipikus az ultrahang kép, hogy látszik, hogy biztosan valaha dohányzott. Hiába csodálkoznak, hogyan találtam ki –egyszerű  a dohányosok érpályája, olyan mintha az érfala belülről tiszta „ragya” lenne. Szoktam úgyis mondani, hogy tiszta „kőbánya”. Nemcsak elzárja az érpályát, de szakadékony is a felrakódott meszes plakkrendszer, leszakadva belőle egy darab tovább sodródik és embólia formájában és ha ez egy koszorúér, akkor „hirtelen halált” okozhat.

Valamennyi tüdőbetegnek szükséges időben megkapnia mind az ingyenes évenkénti influenza elleni védőoltást, és a tüdőgyulladás elleni védőoltást.
Ö
sszesen csak 1-1 db védőoltás! 

Dr. Takács Györgyi
belgyógyász, családorvos, INSUMED tanácsadó orvos

További hasznos cikkeink, információink

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu