fbpx
Aktualitások a köszvényről

Aktualitások a köszvényről

  

A köszvény oka az emelkedett húgysavszint.  A húgysav az étkezéssel bevitt és a szervezet által termelt fehérje anyacsere végterméke.   A betegség nagy része inkább a húgysav kiválasztás csökkenése okozza.

A felszaporodott húgysav kristály formájában kicsapódik elsősorban az ízületekben és a szövetekben, ami többnyire gyulladásos reakciót okoz. Rohamszerű ízületi fájdalmakat és ízületeken kívüli elváltozásokat is okoz.

A köszvény elsősorban középkorú férfiak és postmenopausális nők betegsége. Az öröklött hajlam mellett a túlsúly, fehérjedús étrend, alkohol fogyasztása (elsősorban sör és rövid italok), valamint egyes vízhajtók segítik elő. A vizsgálatok igazolták, hogy a köszvényes betegeknek fokozott az esélye, hogy szív-érrendszerei betegsége (szívinfarktus, agyvérzés, érszűkület stb.) legyen.

Ennek megfelelően valamennyi köszvényes beteget szűrni kell szív-érrendszeri betegségek irányában, mint vesefunkció károsodás, koszorúér betegség, cukorbetegség, stroke, végtagi érszűkület, magas vérzsír szintek, dohányzás, túlsúly tekintetében.

A kezelés célja szövődmények elkerülése, az egészség megőrzése.

A teendő valamennyi rizikófaktor amennyire lehetséges csökkentése vagy megszüntetése. kialakult húgysav kristályok feloldása, melyhez 360 mikromol nál alacsonyabb vérszintet kell folyamatosan elérni. ami diétával és gyógyszeres terápiával lehetséges.

 

A teendő valamennyi rizikófaktor – amennyire lehetséges – csökkentése vagy megszüntetése.

A kialakult húgysav kristályok feloldása, melyhez 360 mikromolnál alacsonyabb vérszintet kell folyamatosan elérni, ami diétával és gyógyszeres terápiával lehetséges.

További hasznos cikkeink, információink

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu