fbpx
Alvási apnoe szindróma - Dr. Takács Györgyi

Alvási apnoe szindróma

 

Az alvási apnoe szindróma a leggyakoribb alvással összefüggő légzészavar, amely a garat alvás alatti ismételt elzáródása
következtében alakul ki. A betegség hátterében lévő garatelzáródás kizárólag alvás ill. szendergés  közben alakul ki.
Apnoe jelentése légzéskimaradás.
Bárkivel előfordulhat, hogy alvás közben a nyelve egy-két másodpercre hátracsúszik és felhorkan, ami még nem betegség.

Ha azonban óránként 5-10 alkalomnál többször észleljük a legalább 10 másodpercig tartó légzéskimaradásokat, már betegségről beszélünk.

Ha ilyenkor a levegőáramlás 10%  alá esik apnoeról, ha a 20 % fölött de 50 % alatt marad, akkor hypopnoeról beszélünk. A kettő összegének óránkénti átlaga adja az úgynevezett apnoe/hypopnoe  vagyis légzészavar indexet, ami alapján a  betegség súlyossága meghatározható.

  • A levegőáramlás 10% alá esik: apnoe 10% 10%
  • Ha a 20% fölött de 50 % alatt marad, akkor hypopnoearól beszélünk 50% 50%

A légzéskimaradás ébresztési mechanizmus töri át, ami horkanásban nyilvánul meg.

A biztonságot jelentő ébresztő mechanizmus hiánya okozza például a bölcsőhalált. Azonban az éjszaka folyamán többszöri ébredésnek az ára a másnapi fáradtság, nappali elszunyókálások.

Az alvási apnoe további betegségeket okozhat: 1. magas vérnyomás 2. szívinfarktus 3. agyi infarktus 4. idő előtti szellemi hanyatlás 5. elhízás 6. cukorbetegség Milyen tünetek esetén kell alvási apnoera gondolni? 1. hangos minden testhelyzetben jelentkező horkolás 2. gyakori horkantás, megfigyelt légzéskimaradások 3. nyugtalan alvás 4. myaki-melli izzadás 5. éjszakai gyakori vizelés Nappali tünetek: 1. reggeli szájszárazság 2. kialvatlanság 3. napközbeni fokozott aluszékonyság 4- koncentráció- és figyelemzavar 5. rövidtávú memória zavar 6. ingerlékenység

 

Az alvási apnoe kiket érint?

Gyakorlatilag  minden életkorban előfordulhat ! Gyerekkorban inkább a  gégészeti okok,  gyakoriak, fiatal felnőttkorban pedig arckoponya rendellenességek, mint pl. a mélyharapás. Felnőttkorban leggyakoribb ok az elhízás. A középkorú lakosság esetében az alvási apnone előfordulási aránya 10 :1 a férfiak javára. , de a változókor után az arány 4:1 -re csökken.

 

A hajlamosító tényezők:

1. Elhízás
2. Dohányzás
3. Felsőlégúti allergia
4. Családban gyakori horkolás (örökölhet a hajlam)
5. Nagyméretű nyelv
6. Mélyharapás
7. Változó kor
8. Férfi nem
9. Öregedés

 

Mikor forduljon orvoshoz ?
A minden testhelyzetben hangos, egyenetlen a horkolása és/ vagy napközbeni aluszékonyság áll fenn, továbbá , ha magas vérnyomása van különösen éjszaka (24 órás vérnyomás monitorozás !!) vagy az ébredést követően.

Hogyan kezdjük ?

Szűrésre bevált módszer a 24 órás vérnyomás monitorozás, vagy a pulzoximetria vizsgálat.

Amennyiben a tesztek pozitívak, megbízható diagnózist azonban kizárólag műszeres alvásdiagnosztikai vizsgálatok alapján lehet megállapítani.

További hasznos cikkeink, információink

 Kérjen időpontot!

Dr. Takács Györgyi PÉCEL MED KFT - Háziorvosi és Magánrendelések Pécelen

Kapcsolat:

Pécel Med Kft. - Dr. Takács Györgyi
2119 Pécel Kölcsey u 6.

Bejelentkezés, információ magánrendelésekről:
hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva:  +36 20 449-4533
Rendelő elérhetőség: +36 28 738-880
info@pecelmed.hu