Allergia vagy intolerancia
Az allergia vagy az intolerancia az étkezést követően alakul ki. A valódi allergiánál sokkal gyakoribb az étel intolerancia.
Míg allergia esetén immunreakció alakul ki melynek fő alkotói pl. az IgE, aosinophil sejtek, hízósejtek stb. Étkezést követően vagy azonnal okoznak tüneteket, akár egyetlen falat allergizáló étel elfogyasztása is súlyos következményekkel járhat.
Tünetek lehetnek: bőrelváltozások, csalánkiütés, ekcéma, emésztőrendszeri tünetek például: hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás és légúti panaszok fulladás, asztma, visszatérő hörgőgyulladások. Súlyos esetben akár anafilaxiás roham is kialakulhat, amit rövid időn belül megjelenő hasi fájdalom, ajak, gége- és nyelvdagadás jelez.
Ételallergiát fehérjék is okozhatják, például: tejfehérje, tojás, liszt, szója etc.
A valódi étel allergia gyerekkorban gyakoribb, felnőtt korban ritka, kb. 2 %-os előfordulása van.
Táplálékintolerancia esetén a tünetek nem közvetlenül étkezés után, 1 nap maximum 2 hét jelentkeznek. Az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll.
Tünetek lehetnek: bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzési hajlam, magas vérnyomás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság, depresszió.
A valódi allergiánál sokkal gyakoribb az étel intolerancia, ami gyakran enzim hiány következménye, a populáció kb. 30 % -a érintett. Elsősorban a laktóz intolerancia vezet, de fructose intolernacia is társulhat hozzá, valamint ide tartozik a hisztamin intolerancia is.
- A populáció érintettsége: 30%
Intoleranciák
A lactose intolerancia lehet vele született és szerzett (például: fertőzés után kialakult). A vékonybél bolyhokban a lactáz enzim aktivitása csökken, így az elfogyasztott laktóz nem tud felszívódni, a bélbaktériumok veszik fel, ami gázképződéssel puffadással és hasmenéssel jár.
A fruktóz intolerancia, vagyis a gyümölcscukor felszívódási zavar, ami a gyümölcsök fogyasztásával jelentkezik. Kevesebb fogyasztás javasolt például: barackból, szőlőből, dinnyéből, néhány fajta almából, banánból, narancsjuice-ból, szilvából, mangóból, de lehet fogyasztani kiwit, citromot, graepfruit-ot, apró szemű gyümölcsöket, áfonyát, piszkét.
A hisztamin intolerancia tünetei elsősorban fejfájás, kipirulás, viszketés, verejtékezés, hányás, hasmenés, puffadás, fáradtság, szorongás, ingerlékenység, alacsony vérnyomás, szapora szívverés, néha ritmuszavar, valamint lehet asztma, orrfolyás. Magas hisztamin tartalmú ételek provokálják a tüneteket: alkohol (pezsgő), párolt, konzervált ételek, savanyú káposzta, érlelt sajtok, füstölt áruk pl. szalámi kolbász, sonka, rákok, halak, spenót paradicsom, padlizsán, bab, szója, földimogyoró, dió, kesudió, csokoládé, kakaós termékek, citrusfélék, ecet, sós rágcsálni valók, mesterséges színezékek, és tartósítószereket tartalmazó édességek.
Mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között?
Az ételintolerancia esetén az érintett ételből kis mennyiség elfogyasztása nem okoz feltétlenül tüneteket, addig ételallergia esetén kis mennyiség bevitele is jelentős allergiás reakciót válthat ki, akár egyetlen falat allergizáló étel is azonnali veszélyes tüneteket okozhat
Mikor nem javasoljuk a Táplálék allergia vagy intolerancia vizsgálatokat?
A 3 év alatti gyermekeknél nem javasoljuk a Táplálék intolerancia (46) és (221) teszteket, mivel immunrendszerük még nem fejlődött ki megfelelően.
Terhesség alatt sem javasoltak az említett tesztek, mert a magzat fejlődő immunrendszere befolyásolhatja az anya ételreakcióit.
A táplálék allergia vagy intolerancia vizsgálatokat már PÉCELEN is kérheti!
A Magánlaboratóriumi vizsgálatokon Ön is kérhet egyedi vizsgálatokat!
Bejelentkezés: hétköznap 14:00-20:00 óra között Kalugyer Éva: : +36 20 449-4533
További hasznos cikkeink, információink
Hasznos cikkek, információk
Kérjen időpontot!